Η απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα έιναι εύκολη. “Τον αφήνω να κάνει τη δουλειά του“. Πώς όμως έφτασα στη σωστή επιλογή διακοσμητή? Αυτή είναι η σημαντικότερη ερώτηση που δίνει όλες τις απαντήσεις στις πιθανές απορίες που προκύπτουν σε συνεργασίες τέτοιας φύσεως.
Όλοι μας κρύβουμε μέσα μας έναν μικρό διακοσμητή. Ο καθένας από μας έχει προσωπικό γούστο, διαβάζει περιοδικά και θαυμάζει εικόνες και υλικά. Όλοι έχουν γνωριμίες και μπορούν, μέσω γνωστών και συγγενών, να μας εξασφαλίσουν καλύτερες τιμές και να μας πουν τη γνώμη τους για το τελικό αποτέλεσμα. Η “σωστή” διαδικασία όμως, δε μπορεί παρά να ακολουθεί τη δική της, αντικειμενική, Βίβλο.
1) Ξεκινάμε από τα βασικά. Γιατί θέλω να προσλάβω διακοσμητή για τη δουλεία/ανακαίνιση που επιθυμώ να υλοποιήσω?
- Για την εξειδίκευσή του
- Για το γούστο του
- Για τις ευκολίες και διευκολύνσεις που προσφέρει λόγω καλής γνώσης της αγοράς
- Γιατί δε γνωρίζω τη σειρά που πρέπει να ακολουθήσω για την ολοκλήρωση του έργου
- Γιατί δεν έχω τον απαιτούμενο χρόνο να ασχοληθώ
Η λίστα μπορεί να συμπληρώσει ολόκληρες σελίδες, αλλά το βασικό νόημα κρύβεται στην ίδια την ερώτηση. “Προσέλαβα“. Πρόσωπο πρώτο ενικό, που δηλώνει πως είναι μια δική μου απόφαση κι ευθύνη.
2) Δεύτερο στη σειρά έρχεται κάτι που προυπάρχει και είναι η ίδια η ανάγκη μας. Θέλω να φτιάξω κάτι απ την αρχή ή να “φρεσκάρω” κάτι που ήδη έχω. Πρέπει, εν ολίγοις, να ξέρω ακριβώς τι θέλω πριν επιλέξω τον διακοσμητή μου.
3) Τρίτο στη λίστα και μετά από το “ξέρω τι θέλω”, έρχεται το “ξέρω τι διαθέτω“. Πολλοί από εμάς ξεκινάμε να ψάχνουμε για πολλά πράγματα στην καθημερινότητά μας, χωρίς να έχουμε στο μυαλό μας τι ποσό είμαστε διατεθημένοι να διαθέσουμε για να το αποκτήσουμε. Το budget μας, είναι για τον διακοσμητή που επιλέξαμε ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία που οφείλουμε να του δώσουμε για να προχωρήσει στη σύνταξη της ιδανικότερης προσφοράς κατά περίπτωση.
4) Μετά από όλα αυτά και όντας σίγουροι και συνειδητοποιημένοι, καλό είναι να προχωρήσουμε σε έρευνα αγοράς για την επιλογή του κατάλληλου ανθρώπου με τον οποίο θα συνεργαστούμε για κάτι τόσο προσωπικό όπως είναι (ή έστω θα έπρεπε να είναι) μια ανακαίνιση ή νέα συνεργασία για δημιουργία απ το μηδέν. Με ποιους τρόπους μπορούμε να βρούμε υποψήφιους?
- Μέσω φίλων και γνωστών
- Μέσω internet
- Από καταστήματα/επιχειρήσεις που επισκεφθήκαμε και μας άρεσε η διακόσμηση κ.α.
Τον διακοσμητή που θα συναντήσουμε, θα έρθει στο χώρο μας ή θα πάμε στο δικό του, οφείλουμε να τον “αναλύσουμε’. Να δούμε δουλειές του, να τον ρωτήσουμε τη γνώμη του, να συγκρίνουμε απόψεις, να συμφωνήσουμε ή να διαφωνήσουμε μαζί του ώστε να δούμε αν μπορούμε να συνεργαστούμε. Μία επίσκεψή του ή δική μας, δε σημαίνει κατ ανάγκην συνεργασία κι αυτό είναι γνωστό και στις δύο πλευρές.
Σε αυτό, όμως, το σημείο πρέπει να αναφέρουμε και τις παροχές που κάθε επαγγελματίας διακοσμητής οφείλει να μας προσφέρει με τη σειρά του. Τι πρέπει να έχει ένας διακοσμητής για να μας διευκολύνει στην επιλογή μας?
- Να έχει διαθέσιμο portfolio για να δούμε (έστω και μέσω ενός site) και να διαμορφώσουμε μια πρώτη άποψη για το έργο του και το προσωπικό του στυλ.
- Να είναι ενημερωμένος σε σχέση με την αγορά και τα νέα υλικά.
- Να έχει ένα καλό δίκτυο συνεργατών
- Να είναι γνώστης (σε ικανοποιητικό βαθμό) των εργασιών που απαιτούνται για την εκπόνηση ενός έργου.
- Να είναι επικοινωνιακός κι ευχάριστος για να μας κάνει να νιώσουμε άνετα.
- Να αγαπάει αυτό που κάνει.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ένας διακοσμητής είναι μια φύση καλλιτεχνική, που εφαρμόζεται σε ένα τεχνικό επάγγελμα. Συνήθως ιδιαίτερες προσωπικότητες, με “άποψη” και έντονο “εγώ“.
Όπως σε κάθε επάγγελμα, έτσι και σε αυτό, υπάρχουν οι “καλοί” και οι “κακοί”. Φυσικά σε ένα επάγγελμα που εμπεριέχει την καλλιτεχνία είναι έντονη και η υποκειμενικότητα της κρίσης του αποτελέσματος. Το ιδιαίτερο επάγγελμα του διακοσμητή απογειώνεται όταν αυτός που θα επιλέξετε είναι “διαβασμένος” και απόλυτα ενημερωμένος για τις τάσεις της εποχής, είναι επικοινωνιακός και ευχάριστος, αγαπάει πολύ αυτό που κάνει, έχει δική του προσωπική άποψη και το έργο του έχει ταυτότητα και χαρακτήρα.
Ένας διακοσμητής όταν “κάνει καλά τη δουλειά του“, πρέπει να διαβάσει πολύ και να συνεχίζει να διαβάζει συνεχώς, να ενημερώνεται καθημερινά, να κρατάει πάντα καλές επαφές με εταιρίες και συνεργάτες, να ψάχνει εναλλακτικές λύσεις σε κάθε πρόβλημα, που θα τον καταστήσει περισσότερο ικανό με το πέρασμα των χρόνων και στην ουσία να είναι ένα συνονθύλευμα πολλών επαγγελμάτων συμπτηγμένα σε ένα. Πάντα σε όξυνση ως πνεύμα ανήσυχο και δημιουργικό.
Και κάπως έτσι, καταλήγουμε στην επικεφαλίδα του άρθρου.
Μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία, έχουμε σίγουρα και υπεύθυνα επιλέξει τον άνθρωπο τον οποίο εκτιμήσαμε για την επαγγελματική του δεινότητα όντας σίγουροι πως το αποτέλεσμα που θα μας παραδώσει θα είναι το ιδανικό για εμάς.
Καλές ανακαινίσεις!
Πολύ σωστές οι παραπάνω παρατηρήσεις. Θα διαφωνήσω μόνο σχετικά με το πόσο “ευχάριστη παρουσία” πρέπει να έχει κάποιος διακοσμητής. Η περιγραφή σας επηρεάζει αρνητικά τους αναγνώστες και μελλοντικούς ενδιαφερόμενους αν λάβουμε υπόψιν ότι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός από συνειδητοποιημένους και σοβαρούς επαγγελματίες (διακοσμητές) που η δουλειά τους δεν είναι μόνο ευχαρίστηση αλλά πραγματικά “επιστήμη” και για τον λόγο αυτό δεν επιτρέπουν στον εαυτό τους (από σεβασμό προς τους ίδιους και τους πελάτες τους) να αντιμετωπίσουν τον (ενδιαφερόμενο) πελάτη τους με χαρωπές κινήσεις και άλλα τέτοια. Η επέμβαση σε έναν χώρο χρειάζεται σεβασμό, μελέτη, συνεχή συνεργασία με τον πελάτη και κυρίως αξιοπρεπή και σοβαρή επαφή μαζί του. Συνεπώς αν ψάχνει κανείς για ευχάριστη παρουσία για να νιώσει όμορφα μπορεί να επισκεφθεί και κάποιο τσίρκο ή πάρκο που γίνονται σόου.
Ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον προς το άρθρο και το σχόλιό σας.
Εφόσον το site είναι προσωπικό και επαγγελματικό και τα άρθρα γράφονται από εμένα τον ίδιο ως προσωπικές απόψεις μπορώ να δώσω απάντηση και διευκρινίσεις στην παρερμήνευση του λόγου στην οποία υποπέσατε. Το συγκεκριμένο άρθρο, είναι μία προσέγγιση, ένα “κάλεσμα” στους δυνητικούς πελάτες για το πώς θα μπορούσαν να “χρησιμοποιήσουν” γνώσεις και ταλέντα των διακοσμητών που επιλέγουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Στο άρθρο αναφέρεται η πρόταση:
“Το ιδιαίτερο επάγγελμα του διακοσμητή απογειώνεται όταν αυτός που θα επιλέξετε είναι “διαβασμένος” και απόλυτα ενημερωμένος για τις τάσεις της εποχής, είναι επικοινωνιακός και ευχάριστος, αγαπάει πολύ αυτό που κάνει, έχει δική του προσωπική άποψη και το έργο του έχει ταυτότητα και χαρακτήρα.”
Δεν αναφέρει πουθενά “ευχάριστη παρουσία” και πόσο μάλλον δεν υπονοεί πως πρέπει να κάνει … “χαρωπές κινήσεις” ή “άλλα τέτοια” (…?), πόσο μάλλον να μην είναι γνώστης του αντικειμένου ή να είναι όλη η ουσία του επαγγέλματος οι γνώσεις που, ούτως ή άλλως, είναι θέση του site πως είναι άπειρες και όποιος κάνει επαγγελματικά αυτή τη δουλειά είναι ένας ιδιαίτερα άξιος και μορφωμένος άνθρωπος.
Το “ευχάριστος” σε αυτό το άρθρο χρησιμοποιείται για να προσδιορίσει έναν άνθρωπο επικοινωνιακό με τον οποίο είναι εύκολο να συνεννοηθείς, να έχει υπομονή και να μπορεί να μεταδίδει τα ταλέντα και τις απόψεις του με τρόπο με τον οποίο θα προάγει την επικοινωνία και την επαφή με τον πελάτη.
Ελπίζω να βοήθησα στη διευκρίνιση και εύχομαι να μην είναι ουσιαστική και αληθινή όσο ακούγεται η τοποθέτηση περί “τσίρκου” ή “πάρκου”, κάτω από ένα μετριοπαθές κείμενο όσο αυτό.
Με εκτίμηση
Γιώργος Γιαννόπουλος