Αστικός μύθος, ερχόμαστε να συμπληρώσουμε. Αυτό είναι ένα κλασικό παράδειγμα κακής φήμης, που αν δεν “βάλεις τα πράγματα στη θέση τους” παίρνει διαστάσεις και αμαυρώνει το επάγγελμά σου.
Η (ενδεχόμενη) προμήθεια του διακοσμητή από την εταιρία που θα συνεργαστείτε για την ολοκλήρωση του έργου για το οποίο τον προσλάβατε, προκύπτει από το καθαρό κέρδος της εταιρίας από τη συναλλαγή σας και δεν είναι επιπρόσθετο κόστος για εσάς.
Αυτό θα ισχύσει στην περίπτωση που θα υπάρξει προμήθεια. Όμως στην εποχή που κινούμαστε, όλοι κυνηγούν τις καλύτερες τιμές. Ένας επαγγελματίας διακοσμητής, αντί να επιβαρύνει τον πελάτη του (με επιπλέον κόστος) θα προτιμήσει να έχει δηλώσει στην έναρξη της επαφής το ποσό της αμοιβής που τον ικανοποιεί ώστε να μπορέσει να αποδώσει καλύτερες εκπτώσεις στις επαφές με τις εταιρίες για λογαριασμό του.
Δε διανύουμε την εποχή της προμήθειας, οι εταιρίες για να κλείσουν συμφωνίες και να κρατήσουν τον πελάτη ρίχνουν τις τιμές και το κέρδος τους με αποτέλεσμα να μην υπάρχει αρκετό κεφάλαιο για την κάλυψη αυτής της κίνησης “καλής θέλησης”. Γιατί η προμήθεια, πέρα από την αρνητική χροιά που συνήθως της αποδίδουμε, έχει και την καλή. Είναι ένα “ευχαριστώ” μιας εταιρίας για την επιλογή και την καλή συνεργασία και τίποτα παραπάνω. Δεν είναι χρήματα κάτω από το τραπέζι και δεν είναι “καπέλο” τιμής.
Αυτός ο “φόβος” όμως, σπρώχνει πολύ κόσμο στην απόφαση να προχωρήσει στο σχεδιασμό και την υλοποίηση μόνος του, να έρθει σε επαφή με τις εταιρίες μόνος και πολύ συχνά καταλήγει σε λάθος επιλογές και αποφάσεις που επίσης συχνά οδηγούν στην επιπλέον σπατάλη χρόνου και χρήματος για τη διόρθωσή τους.
Επιπροσθέτως, συνηθίζεται οι επαγγελματίες διακοσμητές να έχουν σταθερούς συνεργάτες και εταιρίες σε κάθε κλάδο, κάτι που μπορεί πολύ πιο εύκολα να καταλήξει σε μια οικονομική συμφωνία που μπορεί να είναι υπέρ του πελάτη. Ούτως ή άλλως είναι πλέον πολύ εύκολη η σύγκριση τιμών. Μπορεί ο κάθε πελάτης να αντιληφθεί εάν υπάρχει δόλος ή αισχροκέρδεια καθώς και να υπολογίσει την αναλογία ποιότητας/τιμής σε κάθε προϊόν.
Η γνώση, λοιπόν, είναι αυτό που σε αυτή, όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις στη ζωή, θα μας αποτρέψει από το να βλέπουμε φαντάσματα και να αποφύγουμε τη δημιουργία λανθασμένων εντυπώσεων.