Γιατι πρεπει να αποφυγετε τα πακετα ανακαινισης?

Με μια γρήγορη αναζήτηση στο internet, ένας ιδιώτης που ενδιαφέρεται να ανακαινίσει το σπίτι του, θα πέσει επάνω σε δεκάδες ειδικά διαμορφωμένα “πακέτα προσφορών” για ανακαινίσεις χωρισμένες σε κατηγορίες χρυσές, ασημένιες και χάλκινες και άλλους ευφάνταστους διαχωρισμούς. Μπορεί, λοιπόν, κάποιος να ανακαινίσει το τεσσάρι σπίτι του 100 τ.μ. ριζικά με λιγότερο από 10.000 ευρώ? Μήπως μπορεί να κάνει μια ανακαίνιση σε κάθε χώρο-κούφωμα-δάπεδο-κουζίνα-μπάνιο του σπιτιού του με λιγότερο από 28.000 ευρώ?

Η απάντηση είναι ναι. Έτσι τουλάχιστον θα δει ο κάθε ιδιώτης μπροστά του όταν ξεκινήσει να ψάχνει με ποιον θα κάνει την ανακαίνιση που επιθυμεί.
Η ανακαίνιση οικίας όμως, δε μοιάζει με αυτή των επαγγελματικών χώρων. Κατά κανόνα γίνεται πιο σπάνια και λόγω της φύσης και της ιδιότητας του χώρου, επηρεάζει ιδιαίτερα τη διάθεσή μας και τελικά όλη την ποιότητα της ζωής μας. Γι αυτόν ακριβώς το λόγο είναι καλό να προσέξουμε την ποιότητα των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν και να ενδιαφερθούμε ιδιαίτερα για το value for money των εργασιών, ώστε να έχουμε ένα καλύτερο και κυρίως πιο διαχρονικό αποτέλεσμα, κάτι που σε βάθος χρόνου θα αποδώσει και οικονομικό όφελος. Η ανακαίνιση οικίας πρέπει να έχει μακροπρόθεσμο στόχο απόσβεσης κόστους.

Ας δούμε τώρα όμως το θέμα από την πλευρά ενός επαγγελματία διακοσμητή που αισθάνεται υπεύθυνος απέναντι στην απόφαση του πελάτη του να τον επιλέξει για κάτι τόσο σημαντικό όσο την ανακαίνιση του προσωπικού του χώρου και να δούμε σε πέντε σημεία λόγους για τους οποίους δεν θα έπρεπε να επιλέξετε ένα από αυτά τα τόσο υποσχόμενα πακέτα.

  • Οι εταιρίες που ετοιμάζουν αυτά τα πακέτα δεν σας παρέχουν την υπηρεσία του διακοσμητή. Είναι μοιραίο, μέσα σε ένα τόσο οικονομικό πακέτο να μη μπορεί να απορροφηθεί η αμοιβή ενός διακοσμητή που θα αναλάβει προσωπικά την περάτωση του έργου της δικής σας ανακαίνισης. Έτσι λοιπόν προσφέρουν είτε τη μερική υπηρεσία ενός ατόμου σχετικού με τη διακόσμηση, που θα μπορεί να σχεδιάσει το χώρο σας διεκπεραιωτικά και να σας προτείνει κάποιες λύσεις, είτε όλη αυτή η διαδικασία να υλοποιηθεί από κάθε συνεργαζόμενη εταιρία ξεχωριστά στα ραντεβού που θα προχωρήσετε (κουζίνα-μπάνιο κλπ).
    Κάθε σπίτι είναι μοναδικό, όχι μόνο λόγω της διαφορετικής του διάταξης, αλλά και λόγω των μεγάλων διαφορών που έχει ο τρόπος ζωής του καθενός. Προσωπικό γούστο, ωράρια, καταγωγή, μόρφωση και άλλα πολλά, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην τελική διαμόρφωση του χώρου. Είναι πολλοί αυτοί που αντιλαμβάνονται αργά πως οι ανάγκες τους δεν έχουν καλυφθεί από το συνεργείο που προσέλαβαν και αυτές είναι ανάγκες που μόνο ένας επαγγελματίας διακοσμητής μπορεί να καλύψει όταν ασχοληθεί προσωπικά και αποκλειστικά με τη δική σας ανακαίνιση.
  • Τα συγκεκριμένα πακέτα δίνουν πολύ γενικές πληροφορίες και περιορισμένες επιλογές. Αλλαγή δαπέδου. Ναι, αλλά με επιλογή από 1-2 υλικά σε 2-3 αποχρώσεις και μόνο. Ντουλάπια κουζίνας. Ναι, αλλά από ένα υλικό και σε πολύ περιορισμένους χρωματισμούς και τρέχοντα μέτρα. Εσωτερικές πόρτες. Ναι, αλλά πόρτες laminate σε περιορισμένα σχέδια και με όλο το ρίσκο της διαχρονικότητας, αφού αυτές οι πόρτες δεν επισκευάζονται αν φθαρούν όπως οι ξύλινες. Πόρτα ασφαλείας. Ναι, αλλά επιλογή ανάμεσα σε 1-2 μοντέλα και κάπως έτσι συνεχίζεται όλη η ανακαίνιση του αγαπημένου σας σπιτιού.
  • Το προηγούμενο βήμα μας οδηγεί αμέσως στην αναγκαία πρόσθεση τιμών. Είναι πολύ λίγοι (κυριολεκτικά) αυτοί που από οικονομική ανάγκη θα προχωρήσουν την ανακαίνισή τους όπως την ορίζει το πακέτο που επέλεξαν. Το πλέον σύνηθες φαινόμενο είναι σε κάθε επίσκεψη και αντικρίζοντας τις περιορισμένες επιλογές που έχουν σε υλικά, να αρχίζουν να ρωτούν τους υπαλλήλους για άλλα υλικά (πλακάκια, ξύλινο δάπεδο, ντουλάπια κουζίνας κ.ο.κ.) που βλέπουν στην έκθεση και δεν ανήκουν στο πακέτο προσφοράς, τα οποία φυσικά είναι πιο ακριβά. Έτσι φτάνουν το επιλεγμένο πακέτο σε ένα αναγκαστικό +20% έως +40% συνήθως, με όλη τη δυσαρέσκεια που έρχεται αυτό από μόνο του να προσθέσει στην ήδη στρεσογόνα περίοδο των εργασιών στο σπίτι τους.
  • Όσοι ακολουθήσουν βήμα βήμα και πιστά το πακέτο που επέλεξαν, είναι πολύ πιθανό να μην είναι από την πρώτη στιγμή ή σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα (μέσα στον πρώτο χρόνο) ικανοποιημένοι από την ποιότητα των υλικών που έχουν χρησιμοποιηθεί. Το κακό στην προκειμένη περίπτωση είναι πως οι εταιρίες που προσφέρουν τα πακέτα δεν λένε ψέματα για τα υλικά, αλλά στοχεύουν στην ικανοποίηση της ανάγκης του πελάτη για ανακαίνιση βάσει της οικονομικής προσφοράς. Γι αυτό και καταλήγει να είναι ευθύνη του πελάτη το πώς ακριβώς θα αξιολογήσει την πραγματική αξία του προϊόντος σε σχέση με την προσφερόμενη τιμή του.
  • Μια ανακαίνιση σπιτιού πρέπει να έχει στόχο να ξεπεράσει σε ικανοποιητική κατάσταση και διάρκεια των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν τα 10 χρόνια χρήσης τουλάχιστον. Σκοπός δεν είναι μέσα σε ένα ουσιαστικά πολύ σύντομο χρονικό διάστημα όπως π.χ. τα 3-4 χρόνια να αρχίζει ο ιδιώτης να παρατηρεί φθορές που χρειάζονται φροντίδα ή και επισκευή. Όταν αποφασίζετε να προχωρήσετε σε ανακαίνιση λοιπόν, πρέπει να σκέφτεστε μακροπρόθεσμα γιατί στη διαδικασία ανακαίνισης της οικίας μας μπαίνουμε αρκετά σπάνια.

Οι “κίνδυνοι” λοιπόν πολλοί. Αλλαγή στο τελικό κόστος του πακέτου, αδυναμία του σχεδίου να καλύψει πλήρως τις προσωπικές σας ανάγκες, κακή ή μέτρια ποιότητα υλικών και αμφίβολη διάρκεια στο χρόνο.

Τους κινδύνους αυτούς μπορείτε να τους αποφύγετε αν απευθυνθείτε πρώτα σε έναν επαγγελματία διακοσμητή και μέσω αυτού να προχωρήσετε σε ελεύθερη αγορά στην επιλογή όλων των υλικών που θα ικανοποιήσουν τις προσωπικές σας ανάγκες, βασισμένοι πάνω στο σχέδιο που θα έχετε καταλήξει σε συνεννόηση μαζί του.
Άλλωστε το πιο πιθανό είναι μέσω του διακοσμητή σας να βρείτε εξαιρετικές προσφορές μέσα από το δίκτυο συνεργατών του καθώς και να κάνετε μαζί του σύγκριση τιμών σε περισσότερες εταιρίες στην αγορά. Οι εκπτώσεις και η πραγματική αξία που μπορεί να εξασφαλισθεί από την ανάληψη του έργου από έναν διακοσμητή είναι και αυτό που μπορεί να κάνει τη μεγάλη διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα και στην ποιότητα ζωής που θα απολαμβάνετε μετά την περάτωσή του. Επιπλέον, κανείς δε μπορεί να εγγυηθεί πως θα είναι πιο ακριβή μια τέτοιου είδους κίνηση αφού θα έχει ακολουθήσει την ιδανικότερη οδό, με αποτέλεσμα την απόσβεση όλων των παράπλευρων χρεώσεων άλλων περιπτώσεων.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να συζητήσουμε τις προσωπικές σας ανάγκες.

Γιώργος Γιαννόπουλος κ’ συνεργάτες
Κριεζή 1 Ψυρρή

(+30) 216 700 1442
(+30) 6948 577 175

Housing Question22

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s